FOKSUK
WEER
CHESS
PUZZLE
GAMES

donderdag 27 oktober 2011

Een postzegel van een kwartje

Vandaag gaat het allerlaatste zelfstandige postkantoor in Nederland dicht. Het monumentale postkantoor aan de Neude in Utrecht opende vanmorgen voor het laatst zijn deuren. Consumenten kunnen nu bij 2600 winkels, vooral supermarkten, terecht voor postzaken.

In maart 2008 maakten PostNL (toen TNT Post) en ING (toen de Postbank) bekend dat alle zelfstandige postkantoren gingen sluiten en dat daarvoor in de plaats servicepunten zouden komen in winkels.

Verwacht werd dat het eind 2012 zover zou zijn, maar het opzetten van de postagentschappen in winkels ging sneller dan gedacht. Voor elk zelfstandig postkantoor is nu gemiddeld genomen 2,5 servicepunt in de plaats gekomen. Er waren in Nederland ongeveer 250 zelfstandige postkantoren, de zogenoemde hoofdpostkantoren.

Historie
In de Postwet van 1850 werd bepaald dat elke gemeente een eigen postkantoor moest krijgen. Honderd jaar na de invoering van de wet waren er zo'n 2000 postkantoren in Nederland. Die fungeerden behalve voor post-, telegraaf- en telefoniezaken ook als publiekskantoor voor de Rijkspostspaarbank en de Postcheque- en girodienst. Die overheidstaken zijn inmiddels allemaal geprivatiseerd.

Sinds 1926 waren er ook postagentschappen. Kantoorboekhandels of andere particuliere ondernemingen namen er een postloket bij en kregen per handeling een vergoeding.

De kantoren in grotere plaatsen werden vaak ontworpen door de Rijksbouwmeester. C.H. Peters bijvoorbeeld ontwierp 120 postkantoren, waaronder het voormalige hoofdpostkantoor in Amsterdam.
Rijksmonument

Het postkantoor aan de Neude in Utrecht is ook een rijksmonument. Het is een ontwerp van de architect J. Crouwel jr. in de stijl van de Amsterdamse school. Het gebouw werd in 1924 opgeleverd.[nos]

0 reacties :

Een reactie posten